Dekan Hocamızın Mezuniyet Töreni Konuşması

Ülkemizin dört bir yanından gelip bizleri onurlandıran Değerli Konuklarımız

Değerli Çalışma Arkadaşlarım

Sevgili Öğrencilerimiz ve Basınımızın Seçkin Temsilcileri,

Fakültemizin 2017 yılı Mezuniyet Törenine gelerek bizleri onurlandırdığınız için, hepinize çok teşekkür ediyor, sizleri en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

1992 yılında kurulmuş olan ve halen 103 öğretim elemanı ve 3.483 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden Fakültemizin bugünlere gelmesinde emeği geçen tüm yönetici ve akademisyenlerimize şükranlarımı sunuyorum.

Bugün gururla, mezuniyet törenlerini yaptığımız sevgili genç mühendis arkadaşlarımız, son derece güç, zaman zaman bunaltıcı koşullar altında, kendilerinin ve öğretim üyelerimizin özverili çalışmaları sayesinde bugünkü başarıya ulaşmışlardır. Kendilerini yürekten kutlarken, yeteneklerini ve aldıkları eğitimi birleştirerek nice başarılar elde edeceklerine olan inancım tamdır.

Değerli Anne/Babalar ve öğrencilerimizin değerli yakınları,

Dört yıl önce gözbebeğiniz evlatlarınızı iyi yetişmiş gençler olarak bizlere teslim ettiğiniz zaman sevinçli ve gururluydunuz. Çünkü evlatlarınız zorlu sınavları başarmış ve Mühendislik Fakültesi öğrencisi olmuşlardı.

Bugün, daha da çok sevininiz ve daha çok gurur duyunuz. Çünkü artık evlatlarınız hizmet veren, karar verici, iletişimci, toplum lideri, yönetici olma özellikleriyle donanmış Mühendis olmuşlardır. Öğrencilikleri döneminde de güzel tutum ve davranışları kazanmaları yönünde ilginiz ve bizlere desteğiniz için sizlere, tüm öğretim üyesi arkadaşlarım adına ayrıca teşekkürlerimi sunarım.

Sevgili Genç Mühendis Arkadaşlarım,

Artık bugünden itibaren nitelikli Mühendisler olarak çalışma hayatına atılıyorsunuz. Çalışma hayatınızda birçok engelle karşılaşacaksınız. Ancak bu engellerin sizin değerlerinizi değiştirmesine asla izin vermeyiniz.

Din, milliyet, cinsiyet ve ırk farklılıklarının görevinizle vicdanınız arasına girmesine izin vermeyiniz.

Bizler Hancı, sizler ise birer yolcusunuz. İhtiyaç duyduğunuz her an Sizlere yardımcı olmak bizlere mutluluk verecektir.

Sizler, bizim övüncümüz ve güvencemizsiniz. Sizlere hocalarınız olarak hakkımızı helal ediyoruz ancak birkaç şartımız var:

Milli ve manevi değerlerimize bağlı kalın,

Ülkenize ve Devletinize sahip çıkın,

Az da olsa helalinden kazanın çünkü alın teri çok lezzetlidir.

Helal kelimesini kullanmışken, Helal kelimesinin anlamını, değerli büyüğüm, değerli düşünür, yazar Sayın Alev ALATLI hanımefendinin tanımlaması ile genişletmek istiyorum:

Her yasal hak, helâl değildir ve olamaz.

İflas eden kardeşinizin haraç-mezat satışa çıkarılan evini satın almanız yasal hakkınız olabilir; ama helâl değildir.

İmar ruhsatı olan bir müteahhit, şehrin ufkuna tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur; ama yaptığı iş, helal değildir.

Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin hamuruna kanserojen madde katan gıda üreticisi, formülü, ambalajın üstünde yazdığı sürece suçsuzdur; ama yaptığı iş helal değildir.

Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları evindeki televizyonundan izliyorsa, suçsuz sayılacaktır; ama yaptığı iş, helal değildir.

Sonuç olarak, yasal hakkınızı vicdanınızla birleştirince, helal ortaya çıkar.

Sevgili Genç Mühendis Arkadaşlarım

Bundan sonraki hayatınızda sizleri, her daim helal kazançla yaşayan başarılı bireyler olarak görmeyi Rabbimden niyaz ediyor, hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun.